AMERIKÁNER
Hozzávalók 10dkg vaj vagy margarin, 10dkg cukor, csipetnyi só, 1citrom reszelt héja, 2 tojás, 25dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál rum(ízlés szerint), 1.5 dl tej. A mázhoz: 10 dkg csokoládébevonó 10dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé. |
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük.
a vajat (vagy margarin) cukorral, sóval, citromhéjjal és a tojásokal habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, majd annyi rumot és tejet aunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából egymástól megfelelő távolságra kis halmokat teszünk a tepsibe, és az előmelegített sütőbe tolva 180C-on 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Süteményrácsra helyezük és hűlni hagyjuk. Míg hűl, a bevonót megolvasztjuk. A porcukrot a citromlével simára keverjük. Az amerikáner púposabb oldalát tetszés szerint megkenhetjük: vagy csak egyféle mázzal, vagy félig cukormázzal, félig csokoládéval. Amikor a máz ráfagyott a sütire, azonnal tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
CITROMOS SZELET
Hózzávalók 30dkg liszt, 1 dió nagyságú rízs, 1 csomag szalálkáli, 3 evőkanál cukor 1 tojás, kb.1 dl tej. A krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 dl tej, 4 kanál liszt. |
A tészta hozzávalóit alaposan elkeverjük. Három részre osztjuk, és 3 lapot sütünk belőle. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét. A tejet felforraljuk, a lisztelsűrűre főzzük, és ha langyosra hűlt, a margarinos masszához keverjük. Az így kapot krémmel megtöltjük a lapokat. Hagyjuk hogy a krém a tésztával kissé összeérjen, majd porcukkoral meghintjük, és szeletekre vágva kínálhatjuk.
Jó étvágyat!